Työkaluista

Harrastusta aloitellessa tulee miettineeksi voiko bonsaita harrastaa ns. perinteisillä työkaluilla vai täytyykö investoida kalliimpiin bonsai työkaluihin. Jossain vaiheessa kyllä kannattaa investoida, muutamalla kympillä jo saa kohtuullisen setin ihan täältä kotisuomestakin. Itselläni hankinta on venynyt (pienet tulot, isot menot) mutta olen hyvin pärjännyt ihan perinteisillä työkaluilla, enkä oikeastaan edes tarvitsisi ”oikeita” mutta hankin ne jokatapauksessa. Perustelen vähän. Alla olevassa kuvassa näkyy normaalit sakset sekä bonsaisakset, jotka sain kun ostin Ficus Retusan (död) Hong Kongista viime talvena. Vaikkakin kyseessä on erittäin halvat luultavasti kiinalaiset sakset, ovat ne ainakin kolme kertaa terävämmät kuin normaalit sakset.

Suurin vaikuttaja taitaa olla terien paksuus. Bonsaisaksien terän paksuus on noin 1/3 normaali saksien teristä, toki poikkeuksena esim. kynsisakset jotka nekin soveltuvat bonsai käyttöön erittäin hyvin. 

Ainoa välttämätön hankinta siistiin oksan poistoon itselläni on pallokärkiset bonsaileikkurit (knob cutter). Jokaisesta oksan poistosta on jäänyt pieni tynkä oksaa, joka antaa puusta erittäin epäsiistin vaikutelman. Liian läheltä runkoa leikatessa normaaleilla välineillä tulee runkoon rumia nirhaumia joka ei sekään kovin siistiä ole. 

Yhteenvetona sanoisin kuitenkin, että bonsaiharrastaminen ei ole ”välineurheilua” vaan ihan perinteisilläkin välineillä pärjää pitkälle. Varmasti hyvä uutinen aloittelijalle joka ei ole kovin varakas. Bonsaivälineet eivät tosiaan mitään halvinta lystiä ole jos laatua haluaa, joten kannattaa todellakin miettiä tarkkaan tarvitseeko niitä ja mihin tarkoitukseen. Aivan ensimmäisessä innostuksessa en suosittele ostamaan, koska jos innostus sitten lopahtaakin niin hankinta oli turha. 

Settejä myydään erilaisia 20 eurosta aina useampaan sataseen, mutta jo 50 eurolla pitäisi saada käypä setti vuosiksi kunhan muistaa pitää välineistään huolta. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s